x تبلیغات
ادیب

ادیب

 ابداع روش‌های «خوابِ نامنصفانه» از کارتن‌خوابی گرفته تا اتوبوس‌خوابی نتیجه‌ی تکرار و حل نشدن موقعیت‌های نامنصفانه‌ی قبلی هستند که بسیاری از مسئولان شهری و کشوری تصمیم دارند آن را حاشیه بدانند نه متن.

«تراژدی موقعی اتفاق می‌افتد که برای دست یافتن به زندگی‌ِ اندکی بهتر باید از میان جهنم عبور کنیم»، مصداق عینی این جمله‌ی «تری ایگلتون»، نظریه‌پرداز بریتانیایی همین افرادی هستند که درپی کار و امرار معاش آواره‌ی این شهر و آن شهر می‌شوند و بی‌سرپناه از لابه‌لای آسیب‌های اجتماعی سر در می‌آورند، وقتی خواب به‌عنوان یک حق اولیه و طبیعیِ هر انسانی برای آن‌ها تبدیل به کارتن‌خوابی می‌شود یعنی کسانی وجود دارند که تصمیم می‌گیرند برای اندکی زندگیِ بهتر از میان جهنم عبور کنند و این لحظه‌ی خلق یک تراژدی است.

اما نگارنده معتقد است فاجعه‌ی بعدی جایی رخ می‌دهد که آدم‌های بی‌سرپناه در مسیر خلق شدن این تراژدی دست به ابداع بزنند. وقتی کارتن‌خوابی به گورخوابی تبدیل شد همه تعجب کردند، اما بی‌تردید این یک ابداع بود، ابداع ناخوشایندی که خلق شده بود، موجودیت داشت و گروهی از انسان‌ها درگیر آن بودند هرچند گروهی دیگر نخواستند این واقعیت تلخ را ببینند. اما این‌جا پایانی برای تکرار یک تراژدی با مدل‌های مختلف نبود، قبل یا بعد از گورخوابی، پشت‌بام خوابی، گودال خوابی، اتوبوس خوابی، پیکان خوابی ابداع شد و حالا احتمالاً گروهی از انسان‌های در معرض آسیب درپیِ ابداع کردن یک مدل دیگر از این شب خوابیدن‌های نامنصفانه هستند.

موضوع این یادداشت پیدا کردن یا حدس زدن مدل بعدی از این خواب نامنصفانه نیست، اما نگارنده قصد دارد یک دلیل برای ابداع قریب‌الوقوع تراژدی بعدی عنوان کند، شاید نکته تلخ این ماجرا همین انتظار مواجه شدن با مدل جدید باشد.

مفهوم‌بندی این ایده به نظریه‌ی «پنجره‌های شکسته» برمی‌گردد، «جورج کلینگ» و «جیمز ویلسون» سال ۱۹۸۲ در مقاله‌ای با همین عنوان نوشتند: «ساختمانی با تعداد پنجره‌ی شکسته تصور کنید، اگر پنجره‌ها تعمیر نشود، خرابکاران وسوسه می‌شوند تا چند پنجره‌ی دیگر را نیز بشکنند، نهایتاً  ممکن است به ساختمان دستبرد بزنند و همان‌جا بمانند.» ایده‌ی آن‌ها اگرچه در حوزه‌ی جرم‌شناسی مطرح شد اما بعدتر محققان علوم اجتماعی و اقتصاد هم از آن بهره بردند. طوری‌که این جمله‌ به‌عنوان درک عمومی از این نظریه ارائه شد: «تصاویر ناپسند و «موقعیت‌های رها شده» موجب بروز، تکرار و تشدید کردارهای نامطلوب می‌شود.»(جستارهایی در سرمایه اجتماعی در ایران: ۱۳۹۵: صفحات ۳-۵)

نکته اصلیِ این بحث همین موقعیت‌های رها شده است، وقتی یک موقعیت نامنصفانه مانند فقر در وضعیت رهاشدگی روبه تشدید شدن میل می‌کند، وقتی توزیع نامنصانه فرصت‌ها سبب‌ساز دیده نشدن انسان‌ها می‌شود، حتما آدم‌هایی هستند که برای اندکی زندگیِ بهتر تصمیم بگیرند از میان جهنم عبور کنند، جهنمی که آن‌ها را به کوچه و پس‌کوچه‌های انواع آسیب‌های اجتماعی سوق می‌دهد، از فقر گرفته تا اعتیاد و تن فروشی مصداق‌های همان پنجره‌های شکسته‌ای هستند که هیچ‌وقت تعمیر نشدند تا پنجره بعدی شکسته شود، ابداع روش‌های خوابِ نامنصفانه از کارتن‌خوابی گرفته تا اتوبوس‌خوابی نتیجه‌ی تکرار و حل نشدن موقعیت‌های نامنصفانه‌ی قبلی هستند که بسیاری از مسئولان شهری و کشوری تصمیم دارند آن را حاشیه بدانند نه متن. حالا با این حاشیه انگاری باید منتظر یک ابداع جدید از خواب نامنصفانه بود، ابداعی که بعد از هویدا شدن تبدیل به تیتر رسانه‌ها شود.

برچسب‌ها: ,

 اعتماد نوشت:وزیر بهداشت، دیروز و بار دیگر، توان علمی و تحقیقاتی ایران در مقایسه با غول‌های تحقیقاتی جهان را در رده‌های بالاتر ارزیابی و اعلام کرد که ایران با موفقیت، امواج کرونا را پشت سر گذاشته در حالی که باقی کشورها در این مبارزه ناتوان بودند .

برخی جملاتی که دیروز بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت در مراسم فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن نورا اعلام کرد :


 - کرونا به‌رغم همه مشکلاتی که در دنیا ایجاد کرد، اما برخی واقعیت‌های جهان را هم نشان داد. کشورهایی که ادعای پیشرفته بودن داشتند و ادعای قدرت می‌کردند و اینکه باید در تمام جهان حکومت کنند، خود شدیدا درمانده شده‌اند و اکنون می‌بینید که به‌رغم همه امکانات روزانه بیش از ۱۰۰۰ مرگ و میر دارند و این نشان می‌دهد قدرتی که اظهار می‌کردند واقعی نبوده و بسیار پوشالی است.

-قدرت کشور ما به‌رغم همه محدودیت‌ها و تحریم‌ها در این دوران مشاهده شد، مهم‌ترین مولفه قدرت هر کشوری، قدرت مردم است. ایران نشان داد که قوی و قدرتمند است، ما در دو مرحله کرونا را طی کردیم، اما قدرت ما به این شکل نشان داده شد که هیچ بیماری روی زمین نماند درحالی‌که در بسیاری از کشورها، نمی‌توانستند همه بیماران را در بیمارستان‌ها  پذیرش کنند. 


  -در شروع کار دولت ۵ میلیون واکسن تزریق شده بود و متاسفانه واکسن به عنوان وسیله‌ای برای کارهای سیاسی قرار گرفته بود. در شروع کار دولت، ما هیچ واکسنی در هفته اول برای تزریق نداشتیم، اما با هماهنگی‌های ایجاد شده با وزارت امور خارجه و نهادهای مربوطه به سرعت واکسن وارد کشور شد. 


 - امروز نزدیک به ۱۸۰ میلیون دوز واکسن داریم که در مدت چهارماه نزدیک به ۱۱۵ میلیون واکسن تزریق شده است. روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن تزریق شد. در هر هفته به اندازه جمعیت امارات یعنی هشت میلیون و ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار دوز واکسن کرونا تزریق کردیم. 


-  دشمنان در تعجب هستند که چگونه آمار ۵۰ هزار مراجعه روزانه، ۱۵ هزار بستری روزانه، ۸ هزار بستری‌ آی‌سی‌یو روزانه و ۷۰۰ مرگ و میر در روز، امروز به حدود ۳۰ تا ۵۰ مرگ در روز رسیده است که این موضوع تنها به دلیل قدرت مردم محقق شده است. 


 - قدرت بعدی که وجود دارد و ما باید به آن توجه کنیم، توان علمی ماست، امروز نباید غفلت کنیم و باید از این شرایط استفاده کنیم و بدانیم که «ما می‌توانیم.»


-  ما متاسفانه در انعکاس فعالیت‌های خود ضعیف هستیم. بسیاری از فعالیت‌ها به مردم نشان داده نمی‌شود و تنها نقاط تیره نمایش داده می‌شوند که سبب یأس مردم می‌شود. کدام کشور توانسته، ۵ نوع واکسن تولید کند؟ این قدرت اصلی  ماست. 


 - منتظر هستیم که واکسن‌های تولید داخل از سوی سازمان جهانی بهداشت تایید شوند.اکنون حدود ۳۰ میلیون دوز واکسن ایرانی وارد عرصه خدمت شده و واکسن نورا نیز ظرف یک ماه آینده وارد بازار می‌شود. 


 - در حال حاضر حدود ۲۰ روز از شناسایی اولین موارد امیکرون در کشور گذشته و در این مدت افزایش نداشته، اما همچنان آمادگی کامل داریم و ۲۰ هزار کیت در سراسر کشور نیز توزیع شده، تمام بیمارستان‌ها هم آماده هستند تا وضعیتی که در کشورهای دیگر ایجاد شده، در کشور ما به وجود نیاید. از مردم می‌خواهیم با ادامه رعایت پروتکل‌های بهداشتی، کمک کنند تا شرایط خوبی که اکنون در کشور داریم، حفظ شود. 


اظهارات دیروز بهرام عین‌اللهی، نه تنها مجموعه‌ای از اغراق بود، در مواردی حتی به اطلاعات نادرست هم آغشته شد از جمله اینکه وزیر بهداشت، شیوع امیکرون در کشور را بدون افزایش اعلام کرد و خبر نداشت که فقط دو ساعت پیش از آنکه اطلاعات اشتباه درباره تعداد مبتلایان امیکرون اعلام کند، سرپرست مرکز اطلاع‌رسانی آمار 159 نفری مبتلایان سویه جدید را در صفحه توییترش منتشر کرده است. صبح دیروز، محمد هاشمی که طی روزهای گذشته هم جدیدترین آمار مبتلایان شناسایی شده از سویه امیکرون به استناد نتایج تست‌های تشخیصی اعلام کرده بود، در صفحه مجازی خود درباره آخرین وضعیت شیوع این سویه نوشت: «موارد مثبت شناسایی شده امیکرون در کشور تا امروز 11 دی ماه / تهران ۲۸، بوشهر ۳، هرمزگان ۴۵، مشهد ۳۵، مازندران ۹، بابل ۴، اصفهان ۹، زاهدان ۶، یزد ۸، تبریز ۳، شیراز ۲، قم ۳، اراک ۱، البرز ۱، ارومیه ۱، شهرکرد ۱. مجموع موارد تایید شده / 159 مورد» 


این آمار نشان می‌دهد که ورود بدون نظارت مسافران از مرز آبی استان جنوب شرقی و همچنین آزادی و عادی‌سازی سفر و برگزاری تجمعات آیینی و ملی و مذهبی در استان خراسان رضوی، باعث شده که حالا مشهد و استان هرمزگان از بابت تعداد مبتلایان امیکرون، از تهران سبقت بگیرند در حالی که تا امروز و طی دو سال شیوع کرونا در کشور، پایتخت‌نشینان در صدر بی‌توجهی به پروتکل‌ها و آمار بالای بستری و مرگ و ابتلا ایستاده بودند اما حالا رقبایی در استان خراسان رضوی و استان جنوب شرقی و همسایه با کشورهای حوزه خلیج فارس و افغانستان، گوی سبقت را از ویترین کشور ربوده‌اند. 


در واقع با استناد به اعلام دیروز سرپرست مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، شیوع امیکرون در کشور، فقط به فاصله 4 روز، افزایش 4 برابری و حدود 350 درصدی داشته، چراکه در آخرین آمار و تا پایان 8 دی ماه، اولا، تعداد کل مبتلایان، 43 نفر بود، ثانیا در آمار 8 دی ماه، تهران همچنان صدرنشین تعداد مبتلایان امیکرون بود که حالا اعداد جدید، ترسناک‌تر و درباره وضعیت روزهای آتی کشور از بابت شیوع این سویه‌ای که فعلا در نگاه بسیاری از مسوولان و البته به دلایل کاملا خاص، ریز و بی‌مقدار جلوه می‌کند، گویاتر است. 


علاوه بر این، آمار تزریق دوز سوم واکسن هم نشان می‌دهد که مردم بی‌اعتماد، از دایره واکسیناسیون فاصله گرفته‌اند. طبق اعلام دیروز وزارت بهداشت، تاکنون ۵۹ میلیون و ۸۶۹ هزار و ۵۵۲ نفر دوز اول، ۵۲ میلیون و ۴۲ هزار و ۷۲۱ نفر دوز دوم و ۸ میلیون و ۹۱ هزار و ۱۶۴ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند در حالی که تعداد تزریق دوز سوم با توجه به اینکه بیش از 70 درصد واکسیناسیون کشور با واکسن سینوفارم بوده و فاصله زمانی هر دوز هم بیش از 30 روز نبوده، آمار تزریق دوز سوم، حتی با احتساب جمعیت واکسن‌گریز و دانش‌آموزانی که هنوز به نوبت سوم نرسیده‌اند، باید حداقل بیش از یک‌سوم دوز اول باشد که البته اعداد، حکایت دیگری دارد. 

برچسب‌ها: ,
بایگانی
پیوندها
پیوندهای روزانه
آمار بازدید
آنلاین : 0
بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 1
بازدید هفته گذشته : 6
بازدید ماه گذشته : 3
بازدید سال گذشته : 925
کل بازدید : 10328